Som arrangör för lägret står svenska ortodoxa samarbetsgruppen, en grupp vänner som på olika sätt vill främja arbetet med den ortodoxa tron på svenska i Sverige, oavsett etnisk bakgrund.

Gruppen startade år 2016 och har träffats regelbundet för att forma sin vision och utveckla sitt arbete. En av de tidigaste visionerna vi hade var att arrangera ett familjeläger för ortodoxa i Sverige, just mot bakgrund av vår egen erfarenhet av hur viktiga sådana läger är för både barn och vuxna vad gäller skapandet av nya relationer och kontakter. Dessa relationer är viktiga för att leva sin ortodoxa tro!

Sommaren 2017 ordnade vi ett “provläger” i liten skala vid Apostlarna Petrus & Paulus kapell utanför Rättvik (Heliga Anna av Novgorods församling) i Dalarna. Vi var tre familjer som då sammanstrålade på Rättviks camping, lekte, badade, lagade mat, umgicks och bad tillsammans, och åkte till apostlarna Petrus & Paulus festhögtid som ägde rum samtidigt i kapellet en bit ifrån campingen. Det hela var mycket lyckat, och vi fattade beslut om att arrangera ett större läger sommaren 2018!

Här följer en personlig presentation av vilka vi är:

Fader Mikael Fälthammar är präst i Kristi Uppståndelses Ortodoxa församling, Göteborg, som hör till Antiokias Grekisk-Ortodoxa kyrka. Han är gift sedan 12 år med Frida och de har två barn. De bor på en gård utanför Alingsås nära sina djur och naturen.

Fader Mikael har en teologie master-examen från Göteborgs Universitet samt tre års studier vid Antiokias skola i USA (St. Stephen’s certificate program). Han brinner för att föra den ortodoxa tron till vanliga svenskar.

Du når fader Mikael på mikael.falthammar(a)gmail.com (byt ut (a) mot @)

Frida Fälthammar

Jag är en 33-årig mångsysslare som bor på en gård utanför Alingsås med min familj: Maken Fader Mikael, Josef 6 år och Liv 3 år samt mina föräldrar i huset bredvid. Jag är utbildad och jobbar deltid som förskollärare men ägnar mig också mycket åt odling och alla kreativa uttryckssätt. Jag älskar natur, musik och gemenskap runt en eld! I vår församling – Kristi uppståndelse ortodoxa församling i Göteborg – så håller jag bl.a i kören och kyrkskolan.

Konstantin “Tijn” Hendrikx

Konstantin (Tijn) Hendrikx, utbildar sig till neurolog i Halmstad och har tidigare jobbat som distriktsläkare i Västerbotten. Han är disputerad vid Umeå Universitet.

Konstantin är gift sedan 15 år med Olga och de har sex barn. Han döptes inom ortodoxa kyrkan 2004 och har varit aktiv medlem i Moskvapatriarkatets Heliga Apostlarna Petri och Pauli församling i Umeå. Sedan flytten till Halmstad har han varit aktiv i den Serbiska Heliga Moder Paraskeva församling.

Nikolaj Sananés

Jag och min fru och våra två barn bor på landet utanför Arboga. Jag är ordförande i Kristi Uppståndelse Ortodoxa församling i Arboga, Moskvapatriarkatet, och tillsammans med min fru, Natalia förvaltar vi Kristi Uppståndelse Ortodoxa kyrka och församlingsgård, vilka ligger på vår tomt.

I mitt civila yrke är jag busschaufför, och i kyrkan är jag sångare i Guds Moder av Kazan rysk-ortodoxa kyrka i Västerås. På fritiden umgås jag helst med familj och vänner och spelar gitarr och sjunger eller gör utflykter i naturen, både med roddbåten och till fots.

Jag har genomgått två års förberedande studier i ortodox kristendom på IOCS (Institute for Orthodox Christian Studies) i Cambridge, samt ett år etnologi med inriktning på didaktiskt och muntligt berättande vid Högskolan på Gotland.

Mitt engagemang för detta familjeläger kommer av min egen mycket positiva erfarenhet av att vara både deltagare och ledare på barn- och ungdomsläger inom frikyrkan som ung innan jag blev ortodox. Vi, mycket få och utspridda ortodoxa kristna familjer i Sverige som kämpar för att bevara tron och traditionen behöver lära känna varandra, knyta vänskapsband och inspireras med och av varandra.

Du når Nikolaj på 070-2699106 eller nikolaj.sananes(a)gmail.com (byt ut (a) mot @)

 

Välkommen att höra av dig till oss! Klicka på “kontakt” ovan.